Ansamblul folcloric Doinita a fost infiintat in 2008 sub conducerea domnului Gheorghe Leasa, la Casa de Cultura a Studentilor din Bucuresti. Grupul nou-infiintat reprezenta aripa tanara a folclorului de la Casa de Cultura a Studentilor din Bucuresti, preluandu-i ca membrii fondatori pe tinerii care invatasera sa danseze la Palatul National al Copiilor si doreau sa continue cu dansul popular. De-a lungul timpului ansamblul a primit cu bratele deschise orice tanar dornic sa cunoasca traditiile autentice romanesti.
In prezent, ansamblul folcloric Doinita este coordonat de Simona Leasa-Pantiru si Cristina Leasa.
De atunci ansamblul a participat la numeroase spectacole de folclor, evenimente publice sau private, dar si turnee nationale si internationale. Astfel din 2008, Doinita a reprezentat cu succes Romania in :
- 2008 – Spania si Italia
- 2009 – Finlanda, Turcia
- 2010 in Cipru si Scotia
- 2011 in Italia
- 2012 in India
- 2013 in Polonia si Serbia
- 2014 in Anglia si Finlanda
- 2015 – Lublin, Polonia
- 2016 – Insulele Azore, Portugalia
- 2017 – Slovenia
- 2018 – New York-SUA, Martvili-Georgia, Sermoneta si Pignola-Italia
- 2019 – Cordoba Veracruz si Zacatecas – Mexic
- 2021 – Macedonia si Polonia
- 2022 – New York, SUA si Pignola – Italia
- 2024 – Agrigento – Sicilia, Italia
Repertoriul ansamblului Doinita este variat, cuprinzand dansuri din toate zonele tarii: Oltenia, Muntenia, Dobrogea, Moldova, Ardeal, Banat, Bihor, Maramures. Fiecare dans este jucat in costumul specific zonei din care provine. Ansamblul Doinita prezinta si traditii autentice precum Calusul sau Dragaica, dansul Sanzienelor.
Ansamblul folcloric Doinita este primul ansamblu folcloric din tara care a participat si a aplicat proiecte europene de tip Erasmus+ pe dans popular, primul schimb de tineri de acest gen desfasurandu-se in anul 2015 in Polonia. De atunci, ansamblul folcloric Doinita a implementat 2 proiecte europene in Bucuresti: You(th) FOLK the city in 2021 si FolkArt in 2022 si a participat la peste 15 proiecte pe dans popular in Polonia, Franta, Macedonia, Estonia, Cehia, Grecia si Spania.
Ansamblul nostru duce traditia mai departe si incinge atmosfera la orice eveniment, pentru ca numai noi, romanii, stim ce inseamna cantec, joc si voie buna.